Home » » Τρελά κέρδη στους ιδιώτες από το outsourcing στις Ένοπλες Δυνάμεις‏

Τρελά κέρδη στους ιδιώτες από το outsourcing στις Ένοπλες Δυνάμεις‏

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝ ΘΗΒΑΣ ΣΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ-ΝΑΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟ


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα το ΠΝ εφάρμοσε πιλοτικά το outsourcing στη σίτιση με τραγικά αποτελέσματα.
Αφού για χρόνια οι πολιτικοί των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ξεσάλωσαν στις μίζες από τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων αξίας 25 τρις. δρχ., εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τεράστια κέρδη στους έλληνες εμπόρους-βιομήχανους των πολεμικών εξοπλισμών, διαμέσου των αμαρτωλών αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τώρα που η κρίση δεν επιτρέπει νέες προμήθειες, ανακάλυψαν το outsourcing στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μια πρώτη εφαρμογή βρίσκεται στην ιδιωτικοποίηση των  ΚΨΜ των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Η είδηση και μόνο ότι ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος επιτρέπει στον επιχειρηματία να κερδοσκοπήσει εις βάρος των φαντάρων, του μόνιμου προσωπικού και της λαϊκής οικογένειας, προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Γιατί εξίσου άθλιες είναι και οι δικαιολογίες τους καθώς προβάλλουν ως επιχείρημα την εφαρμογή του μέτρου στο Πεντάγωνο και στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, από τον πρώην ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλο το 2010.
Όμως αδιαφόρησαν για τις καταγγελίες των συναδέλφων φαντάρων που υπηρετούν εκεί και οι οποίοι κατήγγειλαν τις εξοργιστικές τιμές και την ασύδοτη κερδοφορία του επιχειρηματία.  Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  όχι μόνο «του βάζει πλάτη», αλλά προκλητικά και σχεδιασμένα εξασφαλίζει τα κέρδη του και την επέκταση τους, δίνοντας του τι δυνατότητα να κατακλέβει τους συναδέλφους στα ΚΕΝ, τετραπλασιάζοντας τις τιμές των προϊόντων που διακινούσαν τα ΚΨΜ.
Σε 300000-600000 ευρώ υπολογίζεται ο μηνιαίως κύκλος εργασιών του ιδιωτικού ΚΨΜ μόνο στο ΚΕΝ Θήβας, που βρίσκει πιλοτική εφαρμογή το νέο αντιλαϊκό μέτρο.
Ο όρος οutsourcing χρησιμοποιείται γενικά για να περιγράψει την ανάθεση υπηρεσιών και εργασιών μιας επιχείρησης ή ενός κρατικού φορέα σε εξωτερικό συνεργάτη και ήρθε στο προσκήνιο από την  αναφορά στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού περί απεμπλοκής «των Μονάδων από την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων με ανάθεση αυτών σε εξωτερικούς φορείς (outsourcing), στα πλαίσια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού και μέσων, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών τους καθώς και την ενίσχυση των πόρων των Μετοχικών Ταμείων του Υπουργείου Εθνικού Άμυνας».
Πρόκειται για τη γνωστή νεοφιλελεύθερη πολιτική του λιγότερου κράτους, που ιδιωτικοποιεί-εμπορευματοποιεί τις πιο κερδοφόρες πτυχές της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, εξασφαλίζοντας μονοπωλιακά και σε μόνιμη βάση στους εμπόρους τεράστιες μάζες φαντάρων και μόνιμου προσωπικού για να τους εκμεταλλευτούν οικονομικά. Παράλληλα, απολύοντας μόνιμο επιστημονικό-τεχνικό πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνει τη δυνατότητα στους εργολάβους «να μπουν» ακόμη περισσότερο στον Στρατό, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσοστά κέρδους από τα συμβόλαια για συντήρηση-επισκευή-προμήθεια κλπ., αλλά και από τις νέες άγριες εργασιακές σχέσεις.    
Οι δικαιολογίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι εξίσου άθλιες με την πολιτική που εφαρμόζει.
Καταρχήν μίλησαν για εκσυγχρονισμό και προσφορά καλύτερων υπηρεσιών.  Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα outsourcing πραγματοποιήθηκε επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου ενώ ο διάδοχός του, Γ. Παπαντωνίου, είχε εξαγγείλει την «ανάθεση σε ιδιώτες διαφόρων λειτουργιών που συνδέονται με τη σίτιση, τη συντήρηση, την καθαριότητα σε μεγάλες μονάδες». Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα το Πολεμικό Ναυτικό εφάρμοσε πιλοτικά  το outsourcing στη σίτιση με τραγικά αποτελέσματα. Πολύ θόρυβο προκάλεσε η πρωτοφανής δηλητηρίαση 300 ναυτών από την εταιρεία  catering που πρόσφερε γεύματα με σαλμονέλα, το 2002 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος. Ο υπόδικος Γ. Παπαντωνίου σε σχετική δήλωσή του έκανε τότε λόγο για «μικροπροβλήματα που αναπόφευκτα συνοδεύουν ένα τέτοιο εγχείρημα»!
Μας λένε ότι με την είσοδο του ιδιώτη θα απελευθερωθούν συνάδελφοι από τα ΚΨΜ και θα εκπαιδεύονται καλύτερα οι φαντάροι.
ΤΡΙΧΕΣ! ΨΕΜΑΤΑ! Το μέτρο δε θα εφαρμοστεί στις βασικές μονάδες και στην παραμεθόριο, αλλά στα ΚΕΝ, για να εξασφαλίζεται η απαραίτητη τεράστια μάζα πελατών προς εκμετάλλευση. Μόνο το κέρδος του ιδιώτη τους ενδιαφέρει. Τίποτε άλλο. 
Αξίζει όμως να δούμε μερικές ακόμη εφαρμογές του outsourcing στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Φρούρηση: ακραίο μιλιταριστικό μέσο  αναφέρεται στο ότι  «αν και καταγράφηκε στο παρελθόν μία μεμονωμένη απόπειρα ανάθεσης καθηκόντων φύλαξης στρατιωτικής εγκαταστάσης σε ιδιώτη, είναι αδιανόητο για τις Ένοπλες Δυνάμεις να στηρίζονται σε …εταιρείες security για την φύλαξη των στρατοπέδων τους».
Όμως μια καλή κομπίνα ήταν η εγκατάσταση καμερών στις μονάδες που θα απάλλασσαν τους φαντάρους από τη φρούρηση αυτών. Στις 16 Οκτωβρίου 2007 το ρεπορτάζ παρουσίαζε την απόφαση του τότε ΥΕΘΑ Β.Μεϊμαράκη:
«Οι εξωτερικές περίμετροι των στρατιωτικών μονάδων θωρακίζονται ηλεκτρονικά, μειώνοντας στο ελάχιστο τον αριθμό των στρατιωτών που προορίζονται για τη φύλαξή τους, καθώς τοποθετούνται κάμερες, αισθητήρες δονήσεων και πλέγματα με υπέρυθρες ακτίνες.  Η στενότητα προσωπικού, που έχει καταστεί πιο έντονη από τον μεγάλο αριθμό διάσπαρτων μονάδων, και η ανάγκη καλύτερης φύλαξης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων επιταχύνουν τη διείσδυση της υψηλής τεχνολογίας στον σχεδιασμό ασφαλείας των στρατοπέδων. Ήδη, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημ.Βούλγαρης, αποδέσμευσε 5 εκατ. ευρώ φέτος για αγορά από τους μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς ηλεκτρονικών μέσων. Παράλληλα, οι διοικητές των μονάδων έλαβαν διαταγή από το Γενικό Επιτελείο με την οποία καλούνται μέχρι το τέλος του έτους να εφαρμόσουν πλήρως το σχέδιο ασφαλείας που είχε δρομολογηθεί εδώ και ένα χρόνο για περιορισμό ή και κατάργηση των εξωτερικών σκοπιών που κρίνονται «αναποτελεσματικές και περιττές». Αυτές θα αντικατασταθούν από 2-3 εποχούμενα διμελή ή τριμελή περίπολα. Ωστόσο, στα «ευαίσθητα» τμήματα (αποθήκες πυρομαχικών και οπλισμού κ.λπ.) στο εσωτερικό των στρατοπέδων οι σκοπιές θα ενισχυθούν. Από τη σταδιακή επέκταση της ηλεκτρονικής θωράκισης θα εξοικονομηθεί το 10%-20% του σημερινού αριθμού στρατιωτών που θα αξιοποιηθεί σε άλλες εργασίες και αποστολές. Για τη διαμόρφωση του μοντέλου φύλαξης, βασικό πιλότο θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό σύστημα θωράκισης που έχει εγκατασταθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο στο Στρατόπεδο Φακίνου (μεταξύ Λεωφόρου Κατεχάκη και Παπάγου) και σε μονάδα στα Φάρσαλα».
Τι έγινε απ΄όλα αυτά. Κάμερες μπήκαν, αλλά οι διοικητές συνεχίζουν να βάζουν τους φαντάρους σκοπιές και περίπολα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στο Πεντάγωνο όπου οι φαντάροι είναι στην σκοπιά αγκαλιά με τις κάμερες, ενώ σε επιφυλακή είναι  οι ειδικές δυνάμεις της Z MAK και της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, δίπλα στα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι παραταγμένα στις πύλες της μονάδας. Ποιος εξάλλου ξεχνά ότι το 2009 φαντάροι είχαν καταγγείλει την εγκατάσταση καμερών μέσα στους θαλάμους τους και την 24ωρη παρακολούθηση τους!
Αξίζει να παρακολουθήσουμε το τι επισημαίνει το STRATEGY REPORT για την εφαρμογή του outsourcing στον τομέα της Συντήρησης: Το outsourcing εφαρμόζεται για την επισκευή και συντήρηση Πολεμικών Πλοίων στους Ναυστάθμους του ΠΝ, όχι με τα καλύτερα αποτελέσματα. Όπως αναφερόταν σε έγγραφο Δκτη της Δνσης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού προς το ΓΕΝ προ δεκαετίας, η μείωση του μόνιμου εργατοτεχικού προσωπικού στους Ναυστάθμους και η ανάθεση εργολαβιών από ιδιώτες είχε ως συνέπεια «να μην καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες Υπηρεσίας σε περιπτώσεις επισκευών πλοίων σε απογευματινές και νυκτερινές ώρες, σε αργίες, σε περιόδους ασκήσεων κλπ». Χαρακτηριστικό συμβάν, η καταστροφή της εκσυγχρονισμένης πυραυλακάτου ΜΥΚΟΝΙΟΣ τον Ιανουάριο του 2010 κατά τη διάρκεια εργασιών ρουτίνας από ιδιωτικό συνεργείο εντός του Ναυστάθμου Κρήτης.
Με αφορμή την εξαγγελία πολιτικού προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις άνοιξε μια ολόκληρη συζήτηση που αποκάλυψε ότι με πρόσχημα τις πιέσεις της Τρόικας για απολύσεις, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΑ δρομολογούν την απόλυση εκατοντάδων μορφωμένων-έμπειρων-απαραίτητων εργαζομένων και την αντικατάσταση τους από υπεργολάβους που θα έκαναν τις ίδιες εργασίες πιο ακριβά και ανεύθυνα, αφού η παρουσία του ιδιώτη είναι ταυτισμένη με την κακοτεχνία και τις καταστροφές. Λόγος, η εξασφάλιση του μεγαλύτερου κέρδους με την χρησιμοποίηση κακοπληρωμένου, αγρίως εκμεταλλευόμενου εργατικού δυναμικού, συχνά ανειδίκευτου, χωρίς να τηρείται η εργατική νομοθεσία και κανένας κανόνας ασφαλείας.
Ενδεικτικά παρουσιάζουμε την ανάρτηση του onalert.gr  με τίτλο «Απολύσεις πολιτικού προσωπικού στο ΥΠΕΘΑ - Γιατί δεν πρέπει να γίνουν» (21.08.2013) που παρουσιάζει αποκαλυπτικά στοιχεία εκθέτοντας το κοινοβουλευτικό έργο της Αριστεράς και τις απόψεις των Συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στο ΥΠΕΘΑ.  Διαβάζουμε λοιπόν:
(α) με βάση στοιχεία του έτους 2011 τα οποία προέκυψαν κατά την εφαρμογή του μνημονιακού και κοινωνικά άδικου Νόμου 4024/2011, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απασχολούνται ως ΣΕΙΔΑΧ σε Γενικά Επιτελεία 28 άτομα κατηγορίας ΠΕ ειδικού επιστημονικού προσωπικού και στην ΕΜΥ 12 άτομα κατηγορίας ΠΕ μετεωρολόγων, πληροφορικής – μηχανικών και πληροφορικής. Πρόκειται για εργαζόμενους με υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, των οποίων η απομάκρυνση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανένα απολύτως κριτήριο.
(β) σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των εργαζομένων στον τοπικό Τύπο, στην 131 Σμηναρχία Μάχης (131 ΣΜ) στο Άκτιο (FOB Ακτίου), «οι 38 υπάλληλοι που απομακρύνονται απασχολούνται κυρίως στον τομέα της πυρασφάλειας ενώ, όπως καταγγέλλουν, στο Άκτιο αυτή τη στιγμή απασχολούνται 27 συμβασιούχοι οι οποίοι προσελήφθησαν για την ενίσχυση του αεροδρομίου, συνεπώς δεν μπορούν να θεωρούνται οι ίδιοι πλεονάζον προσωπικό». Για τη συμβολή του προσωπικού στην εύρυθμη λειτουργία του FOB Ακτίου ο τότε Διοικητής διατύπωσε με το Φ.200/ΑΔ.166/985/Σ.427/26-3-2010 έγγραφό του την άποψη ότι «...το προσωπικό ειδικότητας πυροσβεστών και οδηγών ειδικών οχημάτων (πυροσβεστικών) έχει περατώσει την εκπαίδευση στα προβλεπόμενα σχολεία, σε όλους τους τύπους αεροσκαφών που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και σε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν την 131 ΣΜ, σε ό,τι αφορά την πυρόσβεση, διάσωση και παροχή πρώτων βοηθειών...», ενώ «η δαπάνη που θα προκληθεί από την ανανέωση των συμβάσεων για ένα (1) έτος ανέρχεται στο ποσό των 680.000 ΕΥΡΩ περίπου και θα βαρύνει αποκλειστικά πιστώσεις ΝΑΤΟ.
Σε αντίθετη περίπτωση....υπολογίζεται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ποσού 400.000 ΕΥΡΩ περίπου ετησίως από πιστώσεις εθνικές...» και κατά συνέπεια «...οι υποχρεώσεις της Μονάδας....καθιστούν απαραίτητη την ανανέωση της σύμβασης των εν λόγω υπαλλήλων καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες...».  Είναι πρόδηλο ότι κανένα κριτήριο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού.
(γ) όπως κατήγγειλε στις 31 Ιουλίου 2013 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Πολεμικού Ναυτικού, στο Πολεμικό Ναυτικό εργάζονται 165 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και συγκεκριμένα τεχνικοί ΤΕ και ΔΕ κατηγορίας με εξειδικεύσεις που στελεχώνουν τα πιο κρίσιμα συνεργεία των Ναυστάθμων και του Στρατηγείου Ανατολικής Μεσογείου, 29 μηχανικοί ΠΕ υδρογράφοι - ειδικοί επιστήμονες, 2 ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, 7 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό, 5 Οδηγοί βαρέων αυτοκινήτων, 3 Διοικητικοί και 15 Εργάτες και Καθαρίστριες. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για προσωπικό με ειδικότητες και τεχνική εξειδίκευση απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η ομαλή λειτουργία του οποίου έχει ήδη διαταραχθεί από τις ήδη επελθούσες μειώσεις του προσωπικού του με αποτέλεσμα την επέλαση των υπεργολάβων και την αύξηση του κόστους συντήρησης των μέσων του Πολεμικού Ναυτικού.
(δ) σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα στις αποφάσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνονται ακόμα και ειδικότητες που συμβάλουν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα μεταξύ άλλων και η ειδικότητα του ακτινοφυσικού.

(ε) με βάση στοιχεία του έτους 2011, οι οργανικές θέσεις πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι υποστελεχωμένες σε ποσοστό που πλησιάζει το 60%. Προφανώς αυτό το σημαντικό ποσοστό υποστελέχωσης οδήγησε τον σημερινό Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να απευθύνει προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας του το με στοιχεία Φ.470.1/64/465/Σ.114/11-4-2012 έγγραφο με το οποίο ζητούσε την πρόσληψη συνολικά 643 ατόμων (246 στο ΓΕΣ, 126 στο ΓΕΝ, 235 στο ΓΕΑ, 2 στο ΜΤΣ, 29 στο ΝΙΜΙΤΣ και 5 στον ΑΟΟΑ), ενέργεια που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την σημερινή επιλογή της Πολιτικής Ηγεσίας του
ΥΠΕΘΑ να απολύσει εργαζόμενους. Το ποσοστό αυτό υποστελέχωσης, έχει ήδη οδηγήσει επικεφαλής Μονάδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ζητήσουν την ενίσχυσή τους με προσωπικό και όχι την απομάκρυνσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το Φ.470/3/959/Σ.188/12-3-2012 έγγραφό του προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού ο τότε Διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας επεσήμαινε «...την αναγκαιότητα ύπαρξης και απασχόλησης στο ΤΕΘΑ ικανού προσωπικού μακράς πνοής και όχι ευκαιριακών προσωρινών λύσεων...».
Αυτό είναι το SUCCESSTORY των Σαμαρά-Βενιζέλου-Αβραμόπουλου.
Ο Εκσυγχρονισμός είναι το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ και η νέα Διαπλοκή!
Μια πραγματική κλοπή, μια βαθιά και πρωτόγνωρη οικονομική-εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων, του μόνιμου προσωπικού και της λαϊκής οικογένειας.
Αυτός είναι ο Στρατός του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Δύναμη αστυνόμευσης και καταστολής των κοινωνικών αγώνων από τους Πραιτοριανούς του συστήματος εξουσίας, στρατιωτικός βραχίονας στην εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών τους σχεδιασμών.  
Εμείς τους καλούμε να αντιδράσουν αποφασιστικά και μαχητικά.
Να πετάξουμε τους Ιδιώτες και το outsourcing από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Απαιτούμε την πρόσληψη μόνιμου πολιτικού προσωπικού που θα ασχοληθεί με αξιοπρεπείς εργασιακούς όρους στους τομείς σίτισης-συντήρησης-καθαριότητας κλπ. Θέλουμε ΚΨΜ που να παρέχουν προϊόντα σε τιμές κόστους και δωρεάν στους συναδέλφους μας που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.
Να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική που καταπατά τα δικαιώματα μας και μας κάνει Δούλους.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

-- 
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyleft 2013 Η αναπαραγωγή - αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρης ανάρτησης όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται. Με την καλόπιστη και ρητή αναφορά της πηγής.. BABUSHKA
Template Design by Creating Website Published by Mas Template